Overlock - proč ho mít doma?

Často se setkáváme s dotazy našich zákazníků co je vlastně overlock. Nevědí, na co by ho mohli potřebovat a věří, že šicí stroj ho může nahradit. Pojďte se s námi podívat na užitečnost overlocku a porovnání overlocku se šicím strojem

Začneme šicím strojem...

Každá domácnost čas od času potřebuje něco opravit nebo ušít. Chcete-li si tyto činnosti usnadnit, zpříjemnit a zrychlit, naprosto dokonalou volbou je šicí stroj. Takový šicí stroj vám usnadní práci a ušetří spoustu času, protože jeho doménou je šití a dnešní stroje jsou opravdu multifunkční, nabízí široké množství stehů. Navíc šicí stroj umožňuje dané oblečení skutečně propracovat do nejrůznějších detailů, a to rychle a pohodlně. Za pomocí celé řady funkcí a druhů stehů, které moderní šicí stroj nabízí, můžete na šicím stroji vytvořit skutečně kvalitní a pěkné oblečení.

Šicí stroj Veritas Laura

Šicí stroj Veritas Laura

Ani šicí stroj bohužel není dokonalý a má určitá omezení. Klasický šicí stroj není úplně perfektní na šití pružných materiálů, protože nemá tzv. diferenciální podávání, takže se po došití šev vlní. Pokud má stroj regulaci přítlaku patky, tak po snížení přítlaku patky je nežádoucí vlnění materiálů menší, ale nikdy nezmizí úplně. Pokud šijete více a rádi a z různorodých materiálů, určitě se vyplatí investovat do overlocku, který využijete při šití vnitřních švů triček, bodyček, tepláků, čepic, zkrátka všech oděvů z pružných materiálů nebo pro obnitkování švů pevných materiálů.

Ptáte se, co to je overlock?

Overlock je stroj, který má ořez látky, takže všechny stehy z rubu začistí a finální vzhled stehů vypadá profesionálně. Profesionální vzhled ovšem není stěžejní, podstatné je, že stehy ušité na overlocku jsou mnohem kvalitnější, pružnější a přitom pevné. Na overlocku jednoduše sešijete a začistíte všechny šité švy. Overlock má diferenciální podávání, takže si můžete regulovat práci spodních podávacích zoubků. Díky tomu je overlock perfektní na pružné materiály, ale i na ty klouzavé jako např. záclony a jiné umělé tkaniny.

Overlock Veritas Simone


Šicí stroj s overlockovým stehem?

Jednou z možných námitek proti pořízení overlocku je skutečnost, že některé šicí stroje nabízejí i overlockové stehy, tak k čemu potom overlock? Ano, je pravda, že šicí stroj může mít i overlockové stehy, ale tyto stehy nemusí být dostačující. Šicí stroj má totiž jednu jehlu a dvě nitě, overlock má dvě jehly a 4 nitě, proto po obnitkování pružných materiálů na overlocku je šev pevný a přitom pružný. Výsledné stehy jsou z overlocku mnohem kvalitněji ušité a jako bonus vypadají i na oko profesionálně.

Ptáte se, proč Vám nestačí jen overlock?

Overlock je zkonstruován tak, aby dokázal v jednom kroku sešít, obnitkovat a oříznout látku po jejích okrajích a hodí se jen pro tento úkon. Overlock neumí šít rovný steh. Na šicím stroji můžete našít kapsu, všít zip, vyšít knoflíkovou dírku a další záležitosti, které se šijí kdekoliv v prostoru látky, což overlock neumí. Tudíž nejlepší volbou pro ty, které šití baví a chtějí, aby jejich výsledná práce měla odpovídající kvalitu, je mít doma šicí stroj i overlock. Šicí stroj a overlock jdou spolu ruku v ruce. 

Pružné materiály jsou trendem dnešní doby a právě overlocky Vám šití těchto materiálů neskutečně usnadní a urychlí, zkrátka Vás to bude bavit.